Alleen zijn? Even wennen!

Na corona meer van huis zijn? Ook voor je Goldador is het even wennen!

Het afgelopen jaar beleefden hondenfokkers en dierenasiels een topjaar. Door corona werkten veel mensen vanuit huis of hadden om andere redenen ineens tijd voor een nieuw gezinslid met vier poten. Fantastisch natuurlijk voor al die dieren die nu een liefdevolle plek hebben gevonden. Maar diverse dierenasiels, fokkers en dierenorganisaties maken zich ook wel een beetje zorgen. Want wat gebeurt er straks als het leven weer ‘normaal’ wordt en de kersverse baasjes weer meer op pad gaan voor werk en plezier?

Eindelijk tijd voor een goldador

Misschien was het voor jou of je gezin ook het ideale moment om die langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan. Eindelijk was er tijd en ruimte voor een goldador: die sociale en stabiele kruising tussen een Labrador retriever en een Golden retriever. De dagelijkse wandelingen en het opvoeden vormden een welkome afleiding van de coronasleur en omdat uitstapjes en verre reizen vrijwel niet gemaakt werden, hoefde jouw goldador nooit lang alleen te zijn.

Maar misschien wordt het nu toch tijd om je goldador stapsgewijs te laten wennen aan het feit dat hij ook af en toe alleen gelaten zal worden in het post-coronatijdperk. Want hoe eerder je daar mee begint, des te eerder zal je goldador deze uurtjes omarmen als een moment voor rust en slaap in plaats van gespannen afwachting tot je weer thuis komt.

Stapsgewijs wennen

Het alleen-zijn kun je stapsgewijs opbouwen. Belangrijk is dat je vooraf bedenkt wat het uiteindelijke doel is. Moet de hond een paar uur alleen kunnen zijn of is een uur lang genoeg? Mag hij vrij rondlopen in huis als hij alleen is? Of gaat hij in de (gesloten) bench of een afgeschermd deel van het huis zoals een bijkeuken? Bedenk dat een hond die een paar uur alleen is, misschien wel bij een waterbak moet kunnen of af en toe de poten wil strekken. Wat je ook kiest: blijf het consequent doen. Al stap je maar voor een kleine oefening naar buiten: zorg dat je hond iedere keer hetzelfde ritueel heeft.

Het oefenen zelf is makkelijk, want je begint klein. Oefen eerst met een paar minuten, desnoods door eerst alleen naar een andere kamer te lopen. Vervolgens stap je een paar minuten naar buiten. Geef altijd een signaal naar je hond waardoor hij weet wat er gaat gebeuren. Zeg bijvoorbeeld iedere keer “tot zo!” of “ik ben zo terug”. Dat helpt je hond enorm om (uiteindelijk) te snappen wat er gebeurt. Gaat het goed? Dan ga je iedere keer een paar minuten langer weg. Zo bouw je de tijd die je weg kunt blijven steeds meer uit. Bij terugkomst begroet je je hond op een vriendelijke, maar rustige manier. Zo wordt weggaan en terugkomen een ritueel zonder al te veel (positieve) opwinding.

Wat als je goldador piept en blaft?

Vóór je het huis weer binnengaat, luister je eerst even of het rustig is binnen. Blaft of piept je goldador? Wacht dan nog even met naar binnen gaan. Anders beloon je dit gedrag. Vindt hij het erg moeilijk dat je weggaat? Geef hem dan wat afleiding, bijvoorbeeld met een Kong met wat lekkers of een kauwstaaf. Op die manier wordt het misschien zelfs leuk als je weggaat! Maar wat je ook doet, wordt in ieder geval nooit boos. Je Goldador is een supersociaal dier die echt even moet wennen aan jouw afwezigheid. Gun hem de tijd om dat te leren!

Goldador-Alleen zijn