De Goldador: een stukje geschiedenis

De Goldador is –net als de Labradoodle en de Puggle- een zogenoemde designerhond. Met andere woorden: fokkers hebben bewust Labrador ouders gekruist met Golden Retriever ouders, om zo de unieke eigenschappen van beide rassen te versterken. In het geval van de Goldador levert dat een vriendelijke gezinshond op, die graag actief met de baas wil werken.

De naam Goldador is pas sinds een paar jaar in gebruik. Maar kruisingen tussen beide retriever soorten zijn er al veel langer. Soms spontaan, maar ook wel eens doordacht om zo bepaalde karaktereigenschappen te versterken. Zowel de Golden Retriever als de Labrador Retriever werden namelijk oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Net als andere retrievers zoals de Flatcoated Retriever en de Curly coated Retriever. Ze zijn gespecialiseerd in het ophalen (to retrieve in het Engels) van wild en vogels tijdens de jacht. Vooral in het water zijn ze daarbij erg behendig.

De jagers fokten met de dieren die de zachtste bek hadden, een goede neus, het beste konden zwemmen en die graag iets wilden doen voor hun baas. Daarnaast moesten ze goed omgaan met andere mensen, honden en dieren omdat de jagers vaak in groepen op pad gingen. Uiteraard waren een goede conditie, intelligentie en doorzettingsvermogen ook heel belangrijk. Hierdoor zijn de unieke eigenschappen van de retrievers ontstaan. Ze zijn gemakkelijk in de omgang, vriendelijk, hard werkend en actief.

Stabiel karakter

Later ontdekten fokkers dat veel retrievers nóg een aantrekkelijke eigenschap hebben: ze zijn erg stabiel van karakter en schrikken bovendien niet van onverwacht harde geluiden. Hierdoor zijn het perfecte hulphonden voor mensen met een lichamelijk beperking. Het is niet voor niets dat onder de blinde geleidehonden heel veel retrievers zijn!

Nu de gevoeligheid van de Golden Retriever en hoge tolerantie van de Labrador gekruist zijn, is een hond ontstaan die niet alleen een fijne huisgenoot kan zijn, maar ook als werkhond op meerdere manieren in te zetten is. Want naast de jacht en als hulphond is de Goldador de ultieme therapiehond voor mensen met trauma’s, dementerenden of mensen met sociale problemen. Bovendien worden ze met hun uitstekende neus ingezet als speurhond en kunnen ze zelfs bommen opsporen!

Al met al kunnen we wel stellen dat de Goldador het beste van twee, al zeer geliefde, hondensoorten combineert. Sinds de Goldador een ‘officiele’ designerhond is, hoeven retriever liefhebbers niet meer te kiezen tussen een Labrador of een Golden Retriever. Bij twijfel kies je gewoon voor een Goldador!

De Goldador: een stukje geschiedenis