Goldadors en kinderen

Heb je kinderen en overweeg je om een Goldador aan te schaffen? Goede keus! Goldadors zijn door hun vriendelijke en stabiele karakter uitstekende honden voor in een levendig gezin. Maar ook voor mensen die regelmatig kinderen over de vloer krijgen is het een gezellige huisgenoot. De goldador is speels, aanhankelijk en gemakkelijk in de omgang. Kortom: die kun je er goed bij hebben!

Geef je goldador voldoende rust

Toch is het ook voor de combinatie van goldadors en kinderen nuttig dat een aantal ‘spelregels’ onthouden worden. Eén van de spelregels is dat de goldador genoeg rust krijgt. Een hond is slechts een paar uur per dag écht actief. Slapend, soezend en doezelend brengen ze een groot deel van de dag door en daarnaast zijn er nog de momenten dat ze rustig snuffelen of kauwen op een botje. Krijgt hij deze rust niet, dan creeer je uiteindelijk een nerveuze, drukke en misschien zelfs wel angstige of agressieve hond.

Leer daarom je goldador om zijn rustmomentjes te pakken. Geef hem een plekje waar hij echt rustig kan liggen en leer hem van kleins af aan om daar naar toe te gaan. Voor de kinderen geldt op hun beurt: als de hond slaapt, laat je hem met rust. Kinderen die gewend zijn aan de hond, zullen deze niet de hele dag achternalopen. Maar leer kinderen die op bezoek komen dit ook.

Ook eten is een aandachtspuntje in de omgang met kinderen. Een goldador is – net als andere retrievers – dól op eten. Soms is dat lastig met kleine kinderen, die rondlopen met een rijstwafel of een koekje laten liggen op de bank. Een keer een koekje pikken lijkt grappig, maar als het regelmatig gebeurd is dat voor niemand prettig en gezond. Ook kinderen die in een onbewaakt moment de hond eindeloos eten voeren zijn zeker niet zeldzaam. Het gevaar op overeten is reëel bij een retriever. Tot slot zijn kinderen niet altijd de meest nette eters aan tafel: hoe voorkom je dat de goldador alles opeet wat op de grond valt?

Geef op een verantwoorde manier eten

Bedenk van tevoren goed wat je toelaat en wat niet. Breng hem bijvoorbeeld naar de bench als je gaat eten. Zo leert hij om niet bij tafel te schooieren. Ook kun je je goldador heel goed leren dat hij eten van de kinderen niet zomaar mag pakken. Doe dit stapje voor stapje, bijvoorbeeld met de clickermethode, en beloon je hond natuurlijk regelmatig met iets lekkers dat hij wél mag hebben.

Tot slot kun je kinderen betrekken bij het eten geven van de hond. Laat ze af en toe het eten in de etensbak doen of een hondensnoepje geven als beloning. Zo leren zij op hun beurt hoe je een hond op een verantwoorde manier eten geeft. Bovendien is dat – naast spelen en knuffelen – nóg een leuk contactmomentje tussen je goldador en kind en verstevig je de band. Want als die goed is, heeft een kind een geweldige kameraad aan de goldador!

goldador-goldadors en kinderen