Goldadors zijn ideale hulphonden!
Het begon ooit met de blindengeleidehonden, maar inmiddels zijn er nog veel meer ‘banen’ waarbij honden een belangrijke functie hebben in het dagelijks leven van mensen.
Honden worden ingezet als:
- Geleidehonden voor slechtzienden
- Signaalhonden voor slechthorenden
- Hulphonden ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen)
- Diabeteshonden
- Seizure- of epilepsiehonden
- Hulphonden of buddyhonden voor mensen met o.a. PTSS, autisme of kinderen met FADS.
- Medische detectiehonden
Voor al deze honden worden verschillende verzamelnamen gebruikt, variërend van hulphond, assistentiehond tot servicehond. In het buitenland wordt vaak de term servicedog gebruikt. In dit artikel spreken we verder over hulphond als algemene term.
Niet ieder hond is geschikt
Niet iedere hond is geschikt om een hulphond te worden. Een aantal kenmerken zijn van groot belang. Allereerst het karakter. Een hulphond is rustig, betrouwbaar en heeft een stabiel karakter. Hij schrikt niet snel en voelt zich op zijn gemak in veel verschillende situaties. Het is bovendien een sociale hond, die op een natuurlijke manier met mensen en andere dieren omgaat.
Voor veel hulphonden is het formaat van belang. Een chihuahua kan nog zo’n geschikt karakter hebben, maar deze honden zijn simpelweg niet groot genoeg om hun baas weg te trekken van gevaar of om op een nette manier een deur te openen. Laat staan dat ze een geruststellende barrière vormen tussen hun autistische begeleider en eventuele omstanders.
Tot slot moeten hulphonden beschikken over uitstekende zintuigen. Zeker degenen die als het ware als de ‘ogen’ en ‘oren’ van hun begeleiders functioneren. Maar vlak ook de neus niet uit. Diabeteshonden en medische detectiehonden zouden hun werk niet kunnen doen zonder hun fenomenale neus en reuk.
Alle papieren voor hulphond in huis
Al sinds men met blindengeleidehonden begon te werken waren de retrievers populair. Vooral golden retrievers en labradors zie je vaak als hulphond. Aangezien de goldador een kruising is tussen deze beide honden en bovendien ook nog eens de beste eigenschappen van beide ouders combineert, is het niet moeilijk voor te stellen dat de goldador een ideale hulphond is.
Hij heeft de kracht en zelfverzekerdheid die nodig is om zijn mannetje te kunnen staan, maar is daarnaast een supersociale hond met bovendien een vriendelijk uiterlijk. Zeker voor mensen met een angststoornis, ptss of voor kinderen is dat een prettige bijkomstigheid. Vanuit zijn voorouders is hij gewend om met mensen en andere dieren samen te werken en houdt hij wel van een fysieke en mentale uitdaging. Ook met die zintuigen zit het wel goed: in zo’n lange lijn van jachthonden zijn de neus, oren en ogen tot het uiterste gestimuleerd.
Kortom: we zullen de Goldador steeds vaker zien als hulphond op verschillende terreinen. Hij heeft er namelijk alle papieren voor in huis!