Hoe socialiseer je een goldadorpup?

Tijdens de eerste weken van zijn bestaan leert je goldadorpup onbevangen en onbevreesd wennen aan alle geuren, geluiden, mensen, apparaten en situaties om hem heen. Dit ontdekken en wennen aan zijn omgeving noem je socialiseren. Een goede fokker geeft de moederhond alle ruimte om dit de eerste weken met haar pups te doen, maar vanaf het moment dat de goldadorpup bij je thuiskomt, neem jij als verzorger het over.

Zelfvertrouwen

Die eerste weken zijn heel belangrijk omdat je Goldador – en elke andere hond – na ongeveer twaalf tot zestien weken een natuurlijke angst voor het onbekende begint te ontwikkelen. Logisch ook, want in het wild moeten wolven en honden natuurlijk continu op hun hoede zijn. Maar een pup tot twaalf weken heeft daar nog geen last van en vindt alles wat er om hem heen gebeurt redelijk normaal. Als hij in deze periode went aan drukte, harde geluiden, verschillende mensen, andere dieren en grote machines, zal hij die als volwassen hond met meer zelfvertrouwen tegemoet treden.

Hoe socialiseer je een goldadorpup?

Mensen krijgen dus vaak het advies om hun hond aan zoveel mogelijk situaties te laten wennen. Ze nemen ze mee naar de markt, in de auto of naar het treinstation. Andere dingen die je kunt doen zijn: langs een bouwplaats lopen waar ze met grote machines bezig zijn, een keer meenemen naar het strand of water, op bezoek gaan bij een andere hond of kinderen uitnodigen om even bij de pup te kijken. Bedenk vooral goed wat je zelf straks met je hond wil kunnen doen als deze volwassen is. Bezoek je graag een stadje tijdens een vakantie en wil je je hond mee kunnen nemen? Neem je hond dan eens mee de stad in als hij een paar weken bij je is.

Wennen aan nieuwe indrukken

Bedenk wel dat je goldadorpup nog héél erg jong is en dood- en doodmoe wordt van al die indrukken. Prop dus niet de hele dag vol met allemaal nieuwe ervaringen. Ook tijdens een klein blokje om, leert je pup al heel veel over de wereld om hem heen. Begin klein, bouw het langzaam op en geef hem op tijd de rust die hij nodig heeft. Bedenk altijd dat het allerbelangrijkste is dat hij zich in zijn nieuwe gezin veilig en vertrouwd moet voelen.

Je kunt je pup helpen door hem dit vertrouwen te schenken. Blijf in zijn buurt bij een nieuwe situatie, beloon hem alleen voor kalme nieuwsgierigheid en benoem wat hij allemaal ziet. Dwing hem absoluut niet om iets te doen wat hij niet wil en let op signalen dat hij zich niet prettig voelt. Krabben, langs de bek likken en zich uitschudden zonder dat hij nat is zijn allemaal tekens dat de stress zich opbouwt. Loop dan rustig weg bij de situatie en probeer het desnoods een tijdje later nog een keer. Afstand helpt ook: een grote machine is op grote afstand minder indrukwekkend dan wanneer hij vlak naast je staat. Kijk in iedere nieuwe situatie opnieuw naar je hond en wat hij prettig vindt. Op die manier werk je rustig aan een stabiele hond die met veel zelfvertrouwen aan zijn leven bij jou begint!

Hoe socialiseer je een goldadorpup