Leuk een pup! En nu?

Maanden, misschien wel jaren heb je er op gewacht, er over gedroomd en gefantaseerd en ein-de-lijk is het dan zo ver: je krijgt een (goldador)pup! Ongetwijfeld heb je er goed over nagedacht, veel er over gelezen en natuurlijk om raad gevraagd bij ervaren hondenbezitters. Kortom: je bent er helemaal klaar voor! Maar dan is het zover. En heb je toch weer een heleboel vragen. Want hoe zat het nou toch ook alweer met die zindelijkheid? Wij zetten een heleboel tips even kort en overzichtelijk op een rij!

Hoe krijg je een goldadorpup zindelijk?

Allereerst: geef je pup de eerste weken een vaste poep- en plasplek vlak bij huis. Daar breng je hem iedere keer naar toe als je vermoed dat hij moet poepen of plassen. Zo leert hij dat het op die plek mag. Leer hem niet aan om op een krant in huis zijn behoefte te doen. Dat betekent voor hem alleen maar dat als hij later groot is, hij ook in huis mag plassen. Hetzelfde geldt voor de tuin: als je niet wilt dat hij later in de tuin plast, leer je hem dat ook niet aan.

Heeft je pup hoge nood? Til hem dan snel op en draag hem naar de vaste plek. Kan hij het langer ophouden? Laat hem er dan naar toe lopen, liefst aan de lijn. Ga op vaste momenten met je pup naar buiten. Na het spelen, slapen of eten. Is er andere fysieke opwinding geweest? Geef hem dan ook even een plasmomentje.

Als je goed oplet, kun je een hoop ellende voorkomen. Als jij let op de signalen die je pup afgeeft, kun je voorkomen dat hij toch per ongeluk een plasje in huis doet. Zet hem gerust op de vaste poep- en plasplek als hij onrustig wordt of rondjes gaat draaien. Wordt niet boos als er toch een ongelukje gebeurt. Til hem op en breng hem naar de vaste plek. Misschien komt er nog meer. Gaat het wel goed? Je goldador zal glimmen van trots als jij hem iedere keer uitbundig prijst voor een plasje of keuteltje op de goede plek!

En ’s nachts dan?

Veel mensen zien op tegen de eerste tijd dat je pup ’s nachts nog niet zindelijk is. Toch valt het in praktijk vaak mee. Als je pup diep in slaap is, komt zijn stofwisseling ook tot rust. Veel pups vinden het fijn als je de eerste tijd dicht in de buurt bent en zullen dan ook beter slapen. Wordt hij toch onrustig wakker? Dan kun je hem snel naar buiten brengen. Vaak is dit alleen de eerste paar nachten nodig.

Een andere optie is om de wekker halverwege de nacht te zetten en je goldadorpup dan te laten plassen. Zet de wekker iedere dag een half uurtje later, zo bouw je de tijd dat je pup zijn ontlasting kan ophouden steeds meer op.

Dus pak je luchtbed, slaap op de bank of zet je wekker. Zo voelt je nieuwe beste vriend zich sneller thuis en heb je de rest van jullie leven samen plezier van een zindelijke Goldador!

Leuk een pup! En nu?