Voorkom vuurwerkangst bij je goldador

Veel hondenbezitters zullen een vreugdedansje hebben gedaan toen bleek dat vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling niet is toegestaan. Door corona kunnen de ziekenhuizen de jaarlijkse vuurwerkslachtoffers niet voldoende helpen, waardoor het dit jaar een stuk stiller zal zijn in die laatste dagen van 2020. Jammer voor vuurwerkliefhebbers, maar wel heel goed nieuws voor honden met vuurwerkangst! En dat zijn er nogal wat…

Het is ook niet zo gek, dat honden en Goldadors angstig reageren op vuurwerk. Dagenlang horen ze steeds vaker vreemde knallen die uiteindelijk resulteren in een explosie van licht en lawaai. Hun sterke neus vertelt continu dat er gevaar is vanwege de doordringende brandlucht en met een beetje pech knalt er ook nog een rotje in hun buurt. Veel mensen krijgen hier al de zenuwen van en dan weten wij tenminste nog wat er aan de hand is!

Gelukkig komen goldadors uit een lange lijn van jachthonden en over het algemeen zijn die wel gewend aan kruitdampen en harde knallen. Toch kan het gebeuren dat ook je goldador zenuwachtig wordt in december of in de loop der jaren vuurwerkangst ontwikkeld. Het is dan ook goed om te weten hoe je dat kunt voorkomen. Zowel bij een jonge pup als een al wat oudere hond. Deze jaarwisseling is bovendien de beste tijd om te oefenen. Want ondanks dat het een stuk rustiger zal zijn, komen er vast wel wat harde knallen voorbij.

Wat kun je doen?

Blijf zelf rustig als je pup of hond een beetje nerveus wordt. Ga hem niet extra aaien of zelf heel druk doen, maar straal kalmte uit. Laat je hond lekker bij je liggen en doe gewoon wat je normaal doet. Hooguit benoem je even rustig wat je hoort: “Dat was een harde knal.” Probeer ook om niet boos te worden op de lawaaimakers. Je hond wordt juist onrustig van heftige emoties. Zorg dat hij niet alleen achter blijft als het knallen begint. Ga dus niet met z’n allen naar buiten.

Geef je hond de mogelijkheid om zelf te bepalen waar hij wil liggen. Ligt hij graag bij jou? Prima. Wil hij op zijn kleed of in de bench? Helemaal goed. Gaat hij in een hoekje in de gang liggen? Laat hem vooral zijn gang gaan. Geef om die reden ook geen medicijnen die de spieren verslappen, want dan ontneem je hem deze mogelijkheid en wordt de angst alleen maar erger.

Ga de laatste dagen van het jaar wandelen op rustige plaatsen. Neem je hond mee naar het bos, het strand of de hei en vermijd drukke straten of buurtjes waar jeugd loopt te knallen. Op het platteland is carbid schieten populair, ga dus niet op een boerenpad lopen. Oh, en natuurlijk ga je niet nog even vlak voor twaalf uur een blokje om..

Zorg voor afleiding. Een andere hond (die niet bang is), een leuk snuffelspelletje, lekkere kauwsnacks of een goed gevulde kong: het kan allemaal helpen om je hond rustig het nieuwe jaar in te laten gaan!

Veel tips zijn trouwens niet alleen toepasbaar bij vuurwerkangst, maar kunnen je hond ook helpen op andere momenten dat hij zich onzeker voelt. We wensen je een fijne en vooral hondvriendelijke jaarwisseling toe!

Voorkom vuurwerkangst bij je goldador