Wat is de beste voeding voor je hond?

Als liefhebbende baas wil je natuurlijk het allerbeste voor je trouwe hond. Maar wat is nou de beste voeding? En is dat voor iedere hond gelijk? Helaas is dat laatste niet het geval. Net als bij mensen is geen hond gelijk. Sommige honden zijn maar met moeite te porren om hun bak leeg te eten terwijl andere honden – zoals retrievers als de Goldador– zelfs in de meest ongebruikelijke zaken nog een lekker hapje zien. Puppy’s in de groei hebben ander voedsel nodig dan een hond op leeftijd. Daarom geven we een aantal basistips mee waarna je zelf kunt bepalen waar jouw hond het beste op reageert.

Tip 1:

Honden zijn carnivoren. Hun lichaam heeft voornamelijk vlees (en kleine hoeveelheden groente en fruit) nodig om goed te kunnen functioneren. Er zijn helaas veel merken hondenvoer waar maar weinig vlees inzit. De rest wordt aangevuld met plantaardige eiwitten zoals grote hoeveelheden granen. Het maagdarmstelsel van de hond is hier niet geschikt voor en dat zal zich uiten in diverse lichamelijke problemen. Bovendien heeft de hond van dit voer veel meer van nodig dan van de merken die wel uitgebalanceerd zijn.

Tip 2:

Vlees alleen is niet voldoende. Denk maar eens aan de wilde wolf waar onze vriendelijke viervoeter van af stamt. Deze krijgt in zijn dagelijkse dieet veel meer binnen dan alleen grote stukken vlees. Ze kauwen op botten en verscheuren pezen. De maaginhoud van hun prooi en het vetlaagje onder de huid: alles bij elkaar levert het de broodnodige voedingsstoffen voor een gezond leven. Daarom geven veel hondenliefhebbers hun dieren (regelmatig) vers vlees. Dit benadert het natuurlijke dieet van de hond het beste. Ook zijn er tal van natuurlijke snacks zoals gedroogde runderhuid of lamslong die voorzien in de behoefte.

Tip 3:

Laat je hond niet mee-eten met de pot. Héél vroeger werd dat misschien nog gedaan op de boerderij, maar ons eten is écht niet geschikt voor je hond. Zout, chocolade, tomaten, varkensvlees, kattenbrokken, zuivelproducten…: je zult het misschien niet direct merken, maar langzaamaan vergiftigen ze je hond.

Tip 4:

Kijk goed naar je hond. Een hond die goede voeding krijgt, in de juiste hoeveelheden, is fit en gezond. Hij zit goed in zijn vacht, is niet te dik en heeft geen last van jeuk of huidschilfers. Een gezonde hond stinkt niet, heeft geen last van zijn tandvlees en is energiek en vrolijk.

Voer op ‘het oog’ en ga niet blindelings af op de hoeveelheden die op de verpakking staan. Een hond is goed op gewicht als je zijn ribben kunt voelen, maar niet kunt zien. Overgewicht komt vaak voor bij honden en levert regelmatig gewrichtsklachten ( en dus pijn!) op. Voorkom dit door te blijven letten op het gewicht.

De ontlasting van je hond vertelt veel over hoe hij reageert op de voeding. Hoe meer voedingstoffen hij uit zijn maaltijden haalt, des te minder afvalstoffen er over blijven. Een kleine, stevige, niet te natte en donkere keutel wijst op een goede vertering. Honden die kwalitatief minder goed voer krijgen herken je aan de enorme, gelige, dunne hopen die ze achterlaten…

 

Heb je een Golden Retriever, Labrador Retriever of andere hond. Twijfel je toch nog over de juiste voeding? Ga dan naar de dierenspeciaalzaak, dierenarts of laat je adviseren op een hondenschool. Je doet je hond én jezelf een groot plezier ermee!

Wat is de beste voeding voor je hond