Wat is giftig voor honden?

Jouw Goldador is een retriever, een hondensoort die bekend staat om zijn goede eetlust. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar veel dingen die wij gewoon kunnen eten, zijn voor een hond hartstikke giftig. Van jeuk en huidirritaties tot hallucinaties, verlammingen of zelfs de dood: als je hond in aanraking komt met een voor hem giftige stof kan het heel erg fout gaan. Ook mooie planten in huis of in de tuin, kunnen voor je hond een bron van ellende zijn. Let dus goed op en check regelmatig deze lijst! Zeker bij puppy’s en jonge honden, die nog kwetsbaar en onwetend zijn.

Giftig eten

Wij mensen vinden het zó lekker, maar geef je hond absoluut nooit chocolade. Dit kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn! Zo ook koffie en cafeïne. Deze kunnen leiden tot een hartslagverhoging die je hond fataal kan worden. Prei, ui en bieslook zijn in kleine hoeveelheden erg giftig voor je makker. Knoflook wordt in de juiste dosering wel gegeven aan honden als natuurlijke afweer tegen vlooien en teken, maar geef het absoluut niet zomaar en teveel.

Ook broccoli, rauwe aardappelen, rabarber, champignons en pitten van fruit of avocado’s hoef je je hond niet te geven. Onrijpe tomaten ( en de tomatenplant zelf) zijn eveneens slecht voor je goldador. Ook paprika en spinazie bevatten stofjes waar je hond allergisch voor kan zijn. Sommige honden vinden ongezouten noten erg lekker, maar sla de walnoten en macadamianoten maar over. Ook hierin zitten stofjes die –onder andere- verlammingsverschijnselen kunnen opwekken.

Planten

Zelfs als je helemaal geen planten in huis of in de tuin hebt, kan je hond er mee in aanraking komen tijdens de wandeling of bij andere mensen thuis. Let daarom in ieder geval goed op voor de volgende soorten, ze kunnen irritaties of erger veroorzaken:

Berenklauw Herfsttijloos
Aster Gatenplant (Monstera)
Kerstroos Aronskelk
Monnikskap Ficus
Taxus Dieffenbachia

 

Hou bij planten en bloemen altijd in je achterhoofd dat je hond er gewoon niet (teveel) van moet eten om maag- en darmproblemen te voorkomen.

Tè veel is nooit goed

Voor alles geldt: wat voor mensen niet al te goed is, zal dat voor honden zeker niet zijn. Let dus op met suiker, zout, zoetstoffen, alcohol of medicijnen. Een klein beetje zal geen kwaad kunnen, zeker niet bij een volwassen hond. Maar te veel is nooit goed. Zout is bijvoorbeeld superslecht voor een hond. Hij mag daar absoluut niet te veel van binnenkrijgen. Ook melkproducten of kaas zijn niet geschikt voor de hondenmaag. Zeker niet in grote hoeveelheden.

Waar moet je nog meer op letten?

Het lijkt misschien overbodig om te zeggen, maar ook zaken als slakkengif, kunstmest of antivries (wat je in een auto gebruikt), zijn gevaarlijk voor je hond. Deze producten zal je nooit bewust geven aan je trouwe vriend, maar antivries heeft bijvoorbeeld een heerlijke geur en zoete smaak. Je hond zal het gewoon opslikken als hij de kans krijgt. Altijd uit de buurt houden dus. Ligt je hond graag in de tuin? Gebruik dan geen slakkengif of kunstmest waar hij bij kan. Het blijft hangen in de vacht of hij krijgt het op andere manieren binnen of op zijn huid.

Je hond weet zelf ook veel

Tot slot nog een kleine geruststelling. Je hond weet zelf instinctief ook wel wat goed voor hem is en wat niet. Veel honden zijn niet zulke groenten eters en degenen die dat wel doen, zijn meestal niet geïnteresseerd in de voor hun giftige voedingsmiddelen. Maar helaas geldt dat niet voor alles, want een stukje chocolade is ook voor een hond onweerstaanbaar!