Wat ruikt je goldador allemaal?
Je bent aan het wandelen met je hond. Terwijl jij rondkijkt en door wil lopen, staat je Goldador alleen maar met zijn neus aan de grond. Werkelijk elk grassprietje, kiezelsteentje en bloemetje wordt besnuffeld. Is dat nou echt nodig? Om bij iedere lantaarnpaal stil te gaan staan? Ja! Dat is echt nodig. Tenminste… voor je hond.
Want terwijl jij allemaal informatie tot je hebt genomen door om je heen te kijken, zo neemt een hond allemaal indrukken in zich op door middel van geuren. Niet alleen de geuren van andere honden, of van mensen, maar van alles om ons heen. Zelfs het ritme van de dag volgt een hond met zijn neus: de ochtend brengt weer andere geuren met zich mee als de avond. Een hond zonder reuk is als een blind mens zonder hulpmiddelen.
Honden ruiken dus veel beter dan mensen. Ter vergelijking: wij ruiken een pan met erwtensoep, zij ruiken alle losse ingrediënten die er in gegaan zijn. Ze ruiken als het ware in stereo. Om niet te ‘verdwalen’ in al die geuren om hem heen, kan je hond prioriteit geven aan luchtjes die belangrijk voor hem zijn. Zo kan hij midden in een weiland vol met geurrijke grassen en bloemen toch het spoor van een muisje volgen.
Getrainde speurhonden
Sommige honden kunnen zich zelfs specialiseren in bepaalde geuren. Ze worden dan getraind op het herkennen van een specifiek luchtje, waarna ze een signaal geven aan hun begeleider. Op die manier helpen ze mensen bij het opsporen van ziektes, verboden middelen of bij het speuren naar slachtoffers van rampen en ongelukken. Geuren waar honden speciaal op getraind worden:
- Drugs
- Vals geld
- Kanker
- Schommelingen in bloedsuikerwaarden
- Termieten
- Vlees, gevogelte, groente en fruit
- Ongewenste schimmels en bacteriën
- Gaslekken
- Bedwantsen
- Mobieltjes
- Hommelnesten
- Landmijnen
- Truffels
Veel van deze honden zijn getraind voor ondersteuning van de politie, douane of de landmacht. Maar ook in de medische wereld word de neus van honden steeds vaker ingezet. Honden kunnen zelfs (stress)hormonen ruiken en op die manier waarnemen hoe mensen zich voelen. Ook kunnen ze ruiken of mensen of dieren in verwachting zijn. Zo is er een hond die speciaal is getraind om te ruiken of ijsberenvrouwtjes zwanger zijn of niet! Ook worden honden ingezet als hulphond bij diabetici: ze kunnen ruiken wanneer de bloedsuikerwaardes teveel schommelen en geven dan een signaal aan hun baasje.
Al met al is het ongelooflijk knap waar honden ons allemaal bij helpen. Dus, sta de volgende keer tijdens een wandeling eens letterlijk stil bij die geweldige neus van je hond. Er gaat een wereld voor jullie samen open!