Wat vertelt mijn hond mij? (Deel 1)
Honden praten niet zoals mensen, maar ze hebben wel degelijk een heel arsenaal aan lichaamstaal om met elkaar – en met ons – te communiceren. De laatste jaren komen we steeds meer te weten over deze lichaamstaal en tegenwoordig wordt er bij de betere hondenscholen gebruik gemaakt van deze kennis.
Wat vertelt mijn hond mij
Twee soorten signalen komen daarbij steeds naar voren. Kalmerende signalen en stress signalen. Beide worden door je hond gebruikt en als je ze herkent, zal je het gedrag van je hond dus ook steeds beter begrijpen. Zeer belangrijk, want dit is het begin van een goede relatie tussen jou en je hond, waardoor je hond ook veel beter zal luisteren en probleemgedrag wordt voorkomen.
Kalmerende signalen
Honden zijn, net als wolven, in wezen conflict vermijdende dieren. Als ze geen andere uitweg zien of zeer gestrest zijn, zullen ze vechten. Maar een stabiele, sociale hond probeert altijd eerst een dreigende situatie te sussen. Situaties die een hond als dreigend ervaart zijn:
- Recht op de hond aflopen
- Over de hond heen buigen
- De hond vastpakken
- De hond niet met rust laten als hij daar behoefte aan heeft
- Dominant zijn in stem en gedrag
- Ruzie maken
- Emoties
- Wild spelende kinderen
Sommige van deze situaties worden door onszelf veroorzaakt, sommige door andere honden. Maar in alle gevallen zullen goed gesocialiseerde honden deze situaties preventief willen oplossen.
Dit doen ze met kalmerende signalen:
- Tongelen: langs de lippen likken.
- Poot heffen: de voorpoot wordt opgetild, maar dus niet om een ‘pootje te geven’.
- Gapen: een hond gaapt niet omdat hij lui is.
- Kop afwenden: vaak bij ontmoetingen met andere honden.
- ‘Zacht’ kijken: de hond kijkt met een lieve blik naar je.
- In een boog ergens naar toe lopen: het is geen ongehoorzaamheid als je hond niet recht op je af loopt.
- Tempo vertragen of helemaal bevriezen: wederom geen tekenen van ongehoorzaamheid, je hond is je aan het kalmeren
- Oversprong gedrag: gaat je hond ineens heel uitgebreid snuffelen, terwijl je hem iets vraagt of als er een hond aankomt? Weer geen ongehoorzaamheid, hij weet gewoon niet zo goed raad met de situatie.
- Spelboog: voorpoten laag, achterpoten hoog. Dit is een universele uitnodiging om te spelen. Ook bedoeld om de spanning te breken.
Dit zijn de belangrijkste en meest bekende kalmerende signalen die een hond kan laten zien. Als je er op gaat letten, zal je zien dat je hond ze vaak gebruikt in alledaagse situaties. Soms worden dezelfde signalen ook gebruikt in situaties die de hond, om wat voor reden dan ook, ongemakkelijk vindt. Dan hebben we het over stress signalen. Maar daarover vertellen we in het volgende artikel meer!