Verzorging Goldador

Verzorging Goldador

Een Goldador zal vaak dezelfde dubbele vacht hebben als een Labrador Retriever, met een korte, dikke, rechte toplaag en een zachte, dichte ondervacht (sommige hebben een lichte golf aan de achterkant). Over het algemeen varieert de vachtkleur van een Goldador van geel tot goud tot roodachtig goud, maar omdat de Goldador een kruising is, kan hij de zwarte vacht van een Labrador-ouder erven.

Wekelijks borstelen met een rubberen borstel verwijdert dood haar, waardoor het uit je kleding en meubels blijft. Tijdens seizoensgebonden perioden wordt dagelijks borstelen echter aanbevolen. Doe de Goldador alleen in bad wanneer het echt nodig is en zorg ervoor dat je hem elke keer als hij gaat zwemmen grondig met water afspoelt. De Goldador kan gevoelig zijn voor oorinfecties, dus controleer en reinig de oren wekelijks. Andere verzorgingsbehoeften zijn onder andere mondhygiëne en nagelverzorging. Poets de tanden van een Goldador minstens twee of drie keer per week om de opeenhoping van tandsteen en de bijbehorende bacteriën te verwijderen. Knip zijn nagels een of twee keer per maand, indien nodig. Korte nagels houden de poten in goede staat.

Begin al met borstelen van een Goldador wanneer hij nog een puppy is. Behandel zijn poten regelmatig, Een hond is gevoelig aan zijn pootjes, en kijk in zijn bek en oren. Maak verzorging een positieve ervaring vol lof en beloningen en je legt de basis voor eenvoudige veterinaire examens en andere handelingen als hij volwassen is.

 

Voeding Goldador

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: dagelijks 3 tot 4 kopjes hondenvoer van hoge kwaliteit, verdeeld over twee maaltijden. Opmerking: Hoeveel een volwassen hond eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Honden zijn individuen en hebben niet allemaal dezelfde hoeveelheid voedsel nodig. Het is bijna vanzelfsprekend dat een zeer actieve hond meer voeding nodig heeft dan een bankhanger.

 

Gezondheid

Goldadors zijn gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen. Niet alle Goldadors zullen een of meer van deze ziekten krijgen, maar het is belangrijk om je ervan bewust te zijn als je deze kruising overweegt.

Heupdysplasie is een erfelijke aandoening waarbij het dijbeen niet goed in het heupgewricht past. Sommige honden vertonen pijn en kreupelheid op een of beide achterpoten, maar je merkt mogelijk geen tekenen van ongemak bij een hond met heupdysplasie. Naarmate de hond ouder wordt, kan artritis ontstaan. Heupdysplasie is erfelijk, maar het kan worden verergerd door omgevingsfactoren, zoals snelle groei van een calorierijk dieet of verwondingen door springen of vallen op gladde vloeren.

Elleboogdysplasie is een erfelijke aandoening die veel voorkomt bij honden van grote rassen. Er wordt gedacht dat het wordt veroorzaakt door verschillende groeisnelheden van de drie botten waaruit de elleboog van de hond bestaat, waardoor gewrichtslaxiteit ontstaat. Dit kan leiden tot pijnlijke kreupelheid. Een dierenarts kan een operatie aanbevelen om het probleem te verhelpen, of medicatie en gewichtsverlies om de pijn te beheersen.

Cataract is een opaciteit op de lens van het oog die problemen bij het zien veroorzaakt. De ogen van de hond zien er troebel uit. Cataract komt meestal op oudere leeftijd voor en kan soms operatief worden verwijderd om het zicht van de hond te verbeteren.

Diabetes mellitus is een aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet kan reguleren. De bloedsuikerspiegel wordt gedeeltelijk gereguleerd door insuline, die in de alvleesklier wordt geproduceerd. Glucose (suiker) is nodig door de cellen van het lichaam om te verbranden voor energie; insuline is de sleutel die de glucose in de cel laat. Zonder insuline kan de glucose de cel niet binnenkomen, dus de cellen hebben honger, hoewel er veel glucose in het bloed circuleert. Een diabetische hond zal meer voedsel eten om te proberen dit te compenseren, maar hij zal afvallen omdat voedsel niet efficiënt wordt gebruikt. Tekenen van diabetes zijn overmatig plassen en dorst, verhoogde eetlust en gewichtsverlies. Diabetes kan worden gecontroleerd door een dieet en dagelijkse insuline-injecties.

Progressive Retinal Atrophy (PRA) is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk blindheid veroorzaakt door het verlies van fotoreceptoren aan de achterkant van het oog. PRA is detecteerbaar jaren voordat de hond tekenen van blindheid vertoont. Gelukkig kunnen honden hun andere zintuigen gebruiken om blindheid te compenseren en kan een blinde hond een lang en gelukkig leven leiden. Maak er gewoon geen gewoonte van om meubels te verplaatsen. Gerenommeerde fokkers hebben de ogen van hun honden jaarlijks gecertificeerd door een veterinaire oogarts en fokken geen honden met deze ziekte.

Voordat je een Goldador aanschaft, is het belangrijk om de gezondheidsproblemen te onderzoeken die zich voordoen bij zowel de Labrador Retriever als de Golden Retriever.

Honden