Vachtverzorging van de goldador

Een Goldador is een kruising tussen een golden retriever en labrador retriever. Hierdoor geldt voor de goldador dezelfde algemene vachtverzorging als voor beide ouderhonden. Maar per goldador kunnen verschillen in de vacht voorkomen. Sommige dieren hebben de korte, ruwe vacht van de labradorouder, anderen juist de wat zachte golvende vacht van de golden retriever. Deze laatste heeft iets meer verzorging nodig, maar is nog steeds redelijk eenvoudig te onderhouden.

Maar laten we beginnen bij het begin. Retrievers hebben een dubbele vacht. Een dikke isolerende ondervacht die beschermt tegen kou, warmte en water en een gladde bovenvacht die de huid beschermt. Dit komt van pas tijdens de jacht, als het dier door struikgewas rent. Tijdens de rui verliest de hond in korte tijd veel dode haren, maar over het algemeen geldt dat ze over het hele jaar haar verliezen.

Kammen en borstelen

Er zijn een aantal manieren om de Goldador te helpen bij het onderhouden van zijn vacht. Bijvoorbeeld door regelmatig klitten en dode haren weg te borstelen. Maar overdrijf daarbij niet. Te vaak en te lang borstelen kan irritaties aan de huid veroorzaken! Kam de lange stukken voorzichtig uit en dwing je hond nergens toe. Het moet een fijn verwenmomentje zijn voor je huisdier, dus bouw bij een pup langzaam de verzorging op. Zo went hij er vanzelf aan.

Wassen en drogen

Een paar keer per jaar kun je je hond wassen als je dat graag wilt. (Het is niet per se nodig als de hond gezond is, kwaliteitsvoer krijgt en een goede verzorging.) Gebruik hiervoor alleen een goede shampoo, anders krijg je meer problemen dan je had. Ook voor honden is er crèmespoeling beschikbaar. Laat je goed informeren. Het voordeel van wassen is dat je hierbij ook veel dode haren verwijderd.

Plukken en knippen

De vacht van een goldador hoeft niet geknipt te worden. Zeker niet als deze erg lijkt op de vacht van een labradorouder. Hooguit kun je de haren op de pootjes een beetje bijknippen als deze te lang worden. Hierdoor blijft er minder vuil in hangen.

Het kan in sommige gevallen wel lonen om dode haren weg te halen door de hond te ‘plukken’. Dit is een techniek waarbij de dode haren uit de vacht geplukt worden en de gezonde haren blijven zitten. Dit plukken doet de hond geen pijn, maar kijk het trucje wel eerst even af bij iemand die weet wat hij doet. Of ga een paar keer per jaar met je hond naar een trimsalon die deze techniek toepast.

Op bovenstaande manieren blijft de vacht van je hond gezond, mooi en schoon en dat is zowel voor baas als dier een belangrijke voorwaarde voor een fijn leven samen!

Vachtverzorging goldador