Wat te doen bij teken
Goldadors stammen af van rasechte jachthonden, namelijk Golden retrievers en Labrador retrievers, en zijn daarom het meest in hun element in hoog gras, struiken en bossen. Dát zijn de plekken waar jagers het geschoten wild niet kunnen vinden dus waar ze de neus, kracht en lenigheid van de retrievers voor gebruiken. Maar laten dat nou ook net de plaatsen zijn, waar teken geduldig zitten te wachten op hun volgende slachtoffer!
Wat te doen bij teken
Teken zijn een soort kleine spinnetjes die zich vastzetten aan de huid en zich volzuigen met het bloed van slachtoffer. Vrijwel iedere dierenbezitter is bekend met teken en ook mensen kunnen te maken krijgen met tekenbeten. Sommige teken brengen ziektes over of veroorzaken ontstekingen en daarom is het goed te weten hoe je teken kunt voorkomen. Maar, laten we eerlijk zijn… 100% tekenvrij gaat nooit lukken. Wát de fabrikanten je ook willen beloven.
Controleer dagelijks!
Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen. Als eerste: controleren, controleren, controleren. Check je hond regelmatig op teken. Zeker in de zomermaanden kun je dat al doen zodra je terugkomt van een wandeling of als je je Goldador aanlijnt na een wandeling door het bos. Teken kruipen eerst over de hond heen, op zoek naar een geschikt plekje. Soms zie je ze gewoon lopen over de kop of de vacht! Ook even een doek of zachte borstel over de vacht heen vegen kan veel leed voorkomen. Let op het Teken Alert in Nederland.
Daarnaast is het raadzaam om je hond iedere dag te controleren op teken. Hoe sneller je een teek vindt, des te minder schade kan hij aanrichten. Doe dit lekker relaxed met een kroelsessie door de vacht of speur ze op tijdens het kammen, borstelen of wassen. Heb je een teek gevonden? Haal hem dan weg met een speciale tekentang of tekenhaak. Gebruik geen (natuurlijke) middeltjes om de teek los te weken, hij braakt dan juist bacteriën zoals de borrelia bacterie terug in de wond. Deze bacterie is vooral beducht als de veroorzaker van de ziekte van Lyme.
Een gezonde hond kan meer hebben dan een zieke of zwakke hond. Zorg er dus voor dat je hond een gezond immuunsysteem heeft. Op die manier kan hij zich beter verweren tegen de nadelige gevolgen van een insectenbeet. Laat je om die reden ook niet verleiden tot chemische bestrijdingsmiddelen. Ze werken maar kort, zijn nooit 100% effectief, maar verzwakken wel langdurig het immuunsysteem van je hond doordat het lichaam de giftige stoffen moet zuiveren. Kies daarom liever voor gezonde voeding, voldoende beweging en mentale uitdaging én natuurlijk de broodnodige rust en ontspanning.
Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen teken
Tot slot zijn er nog wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die regelmatig genoemd worden als bestrijder van teken. Knoflook bijvoorbeeld. Nou heeft knoflook inderdaad een bloedzuiverende werking en geven teken een voorkeur aan wat ‘viezer’ bloed, maar toch is het niet verstandig je hond (veel) knoflook te geven. Dit kan zelfs schadelijk zijn. Een gezonde hond, die alleen goede voeding krijgt en geen medicijnen slikt, heeft het ook echt niet nodig.
Andere middeltjes zijn vooral bedoeld om de geur van je hond te beïnvloeden. Door het eten van het kruid fenegriek gaan ze naar kerrie ruiken en met etherische oliën zoals citroen en lavendel in de vacht blijven teken ook op afstand. De mate waarin dit werkt zal bij iedere hond verschillen, maar het is het proberen waard. Laat je eerst wel goed informeren en probeer niet zomaar iets uit. Fenegriek werkt bijvoorbeeld eetlustopwekkend en als goldadors over het algemeen íets niet nodig hebben, is dat nog meer eetlust!